Saturday, February 5, 2011

pengalaman cuti 'sekolah'. ;p

salam sejahtera.

ahad lepas, 30januari, kitorang 1 famili nak blk kampung, segamat. tapi tergendala sbb jalan nak ke segamat dari tangkak tak boleh lalu sbb air dah mule naik. lps tu kitorang nak ikot jalan lame still tak boleh lalu even dah melalui due kali air yg naik kat jalan raye. so abah and ibu decided balik pontian, kampung ibu saye...

kat pontian pulak, asyik mendung and hujan je. tp bile blk sesekali ni, dengar suare bdk2 mengaji, kurang dengar bunyi kenderaan and sejok gile kat sane, rase nyaman gile. rase tenang mcm lps buang air besar. hahaha...

saye and kakak saye siap amek kesempatan untuk buat free traditional hair treatment kat situ. pakai lidah buaye kat rambut. sejok and best je rase. makcik saye lah mangse yg tolong petikkan and cucikan rambut ktorg. hehe...

lepas dah pakai dia kat kulit kepala, balut dgn towel dalam 20minit and cuci dgn air paip bersih2. lps tu teros rase rambut lembut, hitam melikat, rase ringan... ok tipu. kene amalkan selalu baru lah betol2 jadi. tp baru buat skali dah rase kesannye. ape jadi kalau buat banyak kali... haa...

ari rabu tu baru lah kitorang balik segamat...


umah nenek saye. belakang tu ada air lagi.

umah nenek saye bahagian depan.

umak makcik sebelah and jiran belakang.

lepas sodok lumpur2 degil dalam umah, ( jumpe anak ular lah, lipan besar lah, katak and cicak kecik ) kitorang pun pegi lah umah sewa kezen saye sbb nak tgk nenek saye. for your info, mase ahad tu nenda saye sempat ditransfer ke umah sewa tu sbb mcm dah boleh agak air nak naik. mase segamat banjir 2006 umah nenek saye ni naik air jugak sbb sebenarnye blkg ni ada sungai. tp thn ni lagi terok. huhuu...

on the way nak pegi umah sewa tu, kitorang jalan2 jap...

umah kat kg lain yang belom surut.

lagi umah yang tenggelam.

jalan nak ke tangkak dari segamat.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


'mangse' banjir yang tekorban

video

'mangsa' banjir yang terselamat.
(abaikan suare gedik si perakam. ;p)

takziah kpd keluarga mangse maut banjir tahun ni. setiap musibah insyaAllah ada rahmah.

citer pasal air, ni ada sedikit tazkirah lah org kate...

jenis-jenis air mutlak:
1) air hujan
2) air embun dan salju
3) air laut
4) air zamzam
5) air mata air
6) air sungai
7) air telaga yang melebihi 2 kolah



sekian saje karangan/laporan tentang banjir di segamat.

babai. :D