Wednesday, February 16, 2011

facebook boleh bikin celaka.







11 februari 2011

ni lah kawan2 sekolah rendah saye. ramai lagi saye nak jumpe tp setakat ni due org je lah saye semangat nak jumpe. hehe...

syahmi yang tgh tu last saye jumpe darjah 5 mcm tu. nad yang belah kanan tudung merah baju putih pulak ada jumpe raye lps tp tak borak panjang, tu pun lps 9 tahun tak jumpe. bersyukur sbb dpt jumpe balik. thanks to facebook. (even tajok post mcm nak maki facebook kan. ) thanks kat depa ni jugak sbb ingat and sudi jumpe saye. hikhik...

so kwn lame2 tu cari lah balik. boleh sambung persahabatan yang terencat sekejap. boleh borak2 citer kisah lame. boleh tau perkembangan dorang. fun!

babai. :D

Friday, February 11, 2011

it's so fluffy... i'm gonna die.

assalammualaikum dan salam sejahtera.

baru tgk cite the despicable me. ok2. i know, lame me. ah lantak lah, janji aku tengok. haha. bape kali download tp asyik tak lepas. ape punye internet lah. hmmm...

and as u all yg dah tgk of course lah tau citer tu psl ape. yg tak tgk lagi serious korang kene tgk. tapi takde dah lah kat wyg. cari lah cd ke download.

and character yg sgt tak boleh blah adalah...

agnes

sangat lah comel si agnes ni. the voice and the attitude sangat lah adorable. kau mmg akan cair. tak cair tu tipu lah. hohooo. belom tgk citer ni lagi dah tau psl character ni. ramai lah dok puji2 character ni comel lah cute lah ape lah bagai. makin lah semangat nak cari citer ni. lps tgk citer ni saye mengesahkan pujian sume org kt character agnes ni. hoho... boleh jugak search youtube tgk aksi2 comel dia. bile tgk agnes ni teringat boo citer monster inc pulak...

boo

boo ni pun comel. serius if korang tgk citer monster inc 2001 ( serius dah 10 thn citer?? ) ni korang akan sgt excited sbb boo ni tak pandai cakap lagi so of course lah mcm comel je pelat2 mcm tu kan. hehe. due2 ni gua tangkap touching bile part2 sedih. sensitif benor pulak kan. hikhik...

sory lah sape2 yg tak suke tgk kartun2 mcm ni. rugi wooo. ni namenye 3D animasi. teknologi yg mula2 diaplikasi dalam citer toy's story.

berbalik pada citer despicable me tu, of course lah ada values. yg saye paham sejahat-jahat mane org tu mesti dia ada good side. be a good parents so that your children would be a better one.

so tu je lah kot for today. rajin pulak nak update blog padahal internet mcm haremm. mmg cari gadoh lah, siap main2 on off ym lagi. grrr!!

so long my reader. babai. :D

Saturday, February 5, 2011

pengalaman cuti 'sekolah'. ;p

salam sejahtera.

ahad lepas, 30januari, kitorang 1 famili nak blk kampung, segamat. tapi tergendala sbb jalan nak ke segamat dari tangkak tak boleh lalu sbb air dah mule naik. lps tu kitorang nak ikot jalan lame still tak boleh lalu even dah melalui due kali air yg naik kat jalan raye. so abah and ibu decided balik pontian, kampung ibu saye...

kat pontian pulak, asyik mendung and hujan je. tp bile blk sesekali ni, dengar suare bdk2 mengaji, kurang dengar bunyi kenderaan and sejok gile kat sane, rase nyaman gile. rase tenang mcm lps buang air besar. hahaha...

saye and kakak saye siap amek kesempatan untuk buat free traditional hair treatment kat situ. pakai lidah buaye kat rambut. sejok and best je rase. makcik saye lah mangse yg tolong petikkan and cucikan rambut ktorg. hehe...

lepas dah pakai dia kat kulit kepala, balut dgn towel dalam 20minit and cuci dgn air paip bersih2. lps tu teros rase rambut lembut, hitam melikat, rase ringan... ok tipu. kene amalkan selalu baru lah betol2 jadi. tp baru buat skali dah rase kesannye. ape jadi kalau buat banyak kali... haa...

ari rabu tu baru lah kitorang balik segamat...


umah nenek saye. belakang tu ada air lagi.

umah nenek saye bahagian depan.

umak makcik sebelah and jiran belakang.

lepas sodok lumpur2 degil dalam umah, ( jumpe anak ular lah, lipan besar lah, katak and cicak kecik ) kitorang pun pegi lah umah sewa kezen saye sbb nak tgk nenek saye. for your info, mase ahad tu nenda saye sempat ditransfer ke umah sewa tu sbb mcm dah boleh agak air nak naik. mase segamat banjir 2006 umah nenek saye ni naik air jugak sbb sebenarnye blkg ni ada sungai. tp thn ni lagi terok. huhuu...

on the way nak pegi umah sewa tu, kitorang jalan2 jap...

umah kat kg lain yang belom surut.

lagi umah yang tenggelam.

jalan nak ke tangkak dari segamat.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


'mangse' banjir yang tekorban

video

'mangsa' banjir yang terselamat.
(abaikan suare gedik si perakam. ;p)

takziah kpd keluarga mangse maut banjir tahun ni. setiap musibah insyaAllah ada rahmah.

citer pasal air, ni ada sedikit tazkirah lah org kate...

jenis-jenis air mutlak:
1) air hujan
2) air embun dan salju
3) air laut
4) air zamzam
5) air mata air
6) air sungai
7) air telaga yang melebihi 2 kolah



sekian saje karangan/laporan tentang banjir di segamat.

babai. :D